تست کیفیت آب آشامیدنی

تست کیفیت آب آشامیدنی یا آزمایش کیفیت آب آشامیدنی، به مجموعه ای از آزمایش ها و بررسی ها یی گفته می شود که برای ارزیابی میزان سلامت و ایمنی آب مورد استفاده برای مصرف انسانها صورت می گیرد. آزمایش کیفیت آب شرب برای مشخص کردن میزان مواد آلی و غیر آلی مقدار آلودگی باکتریایی، مواد آلاینده های شیمیایی، میزان مواد معلق در آب و دیگر مشخصه های مهم کیفیت آب صورت می گیرد. با آگاهی از اهمیت استاندارد آزمایش آب آشامیدنی به سراغ خرید هر نوع آب موجود دربازار امروز نخواهید رفت.

تست کیفیت آب

اهمیت تست کیفیت آب آشامیدنی چیست؟

آزمایش آب شرب از اهمیت زیادی برخوردار است. از مهمترین اهداف آن میتوان حفظ سلامت و بهداشت افراد جامعه را بیان کرد. تست کیفیت آب آشامیدنی باید با استاندارد های حداقلی  مطابقت داشته باشد تا از انتقال میکروب ها و باکتری ها به افراد جلوگیری شود.

با آزمایش آب آشامیدنی در طول زمان تغییرات کیفیت آب قابل مشاهده خواهد بود. پارامترهایی حین تست کیفیت آب مورد آزمایش قرارمی گیرند از جمله: دما، شوری، نیترات، فسفات و میزان سختی آب و میزان قلیایی و اسیدی آب هستند.

تعمیرات دستگاه تصفیه آب خانگی به صورت تخصصی در زودکمک. حضور فوری تکنسین در محل

مشاوره آنلاین زودکمک

تست کیفیت آب شرب از چه جهت هایی باید مورد بررسی قرار گیرد؟

تست کیفیت آب باید ایمنی آن را از سه نظربررسی کند :

  • میکروبیولوژیک

  • شیمایی

  • فیزیکی

1. میکروبیولوژیک ( باکتریها ،ویروسها، پروتوزاهاو کرمها ) :

مصرف مستقیم و یا غیر مستقیم آب آلوده سلامت انسان را تهدید کرده و موجب بیماری میشود. میکرو ارگانیسم ها از جمله مهمترین عوامل ایجاد بیماری از طریق آلودگی میکروبی  آب هستند. که از راه مواد دفعی انسان و حیوان منتقل می شود. در آزمایش میکروبی آب چگونه می توان متوجه شد که کیفیت آب برای آشامیدن یا دیگر مصارف مانند استخر مناسب است یا خیر.

متاسفانه با ورود میکروب ها به آب آشامیدنی آثاری مانند تغییر رنگ یا مزه وجود ندارد. به همین علت با مشاهده آب نمی توان آن را سالم یا ناسالم دانست. در تست کیفیت آب آشامیدنی، آزمایش میکروبی آب شاخص مهمی محسوب می شود، به همین دلیل در مورد آب هایی که منشاُ آنها قابل کنترل نیست لازم است پیش از هر گونه استفاده  وجود میکروب در انها مورد آزمایش میکروبی آب قرار گیرد تا از سلامت آب اطمینان حاصل شود.

2. شیمیایی (مواد معدنی، فلزات و مواد شمیایی موجود در آب) :

آزمایش شیمیایی آب  به سنجیدن غلظت مواد آلی و غیر عالی فلزات سنگین نیترات نیتریت و سایر مواد شمیایی گفته می شود که نباید از حد مجاز بیشتر باشد.توکسین ها و مواد سمی میزانشان در آب به حداقل ممکن رسیده  و قابل قبول برای مصرف باشد.

3. فیزیکی ( دما، رنگ، بو و مزه) : 

میزان مجاز طعم وبو در  آب بر اساس استاندارد ۱۰۵۳ آب آشامیدنی مورد بررسی قرار می گیرد. میزان بو در دما های ۱۲ تا۲۵ درجه مورد بررسی قرار می گیرد که بر اساس جدول، آبی که دردمای حدودی ۱۲ باشد میزان بو حداکثر ۲ واحد و در حدود دمای ۲۵ نیز میزان آن حداکثر ۳ واحد است. کلمه ای که برای بیان میزان مزه و بو در آب استفاده  میشود Threshold Odor Number است که مخفف آن تون (TON) می شود.     

علت بوی بد آب دستگاه تصفیه آب خانگی چیست؟ ، اگه بعد از تصفیه شدن آب ، هنوز بوی بدی حس می کنی خوندن این مقاله رو از دستت نده دوست من.

روش های آزمایش آب آشامیدنی

ما در این مقاله چندین روش برای تست کیفیت آب آشامیدنی را مورد بررسی قرار می دهیم که بااستفاده از انها می توانید میزان سلامت آب آشامیدنی خود را بررسی کنید.

۱. تست کیفیت آب در آزمایشگاه تخصصی آب

عموما در مراکز استان آزمایشگاه هایی برای آزمایش آب اشامیدنی وجود دارد. شما می توانید نمونه آب مصرفی خود را به منظورتست کیفیت آب آشامیدنی به آنجا برده و به این مراکز بسپارید البته لازم به ذکر است که قبل از بردن نمونه حتما با مرکز تماس بگیرید تا از شرایط گرفتن نمونه آب شرب اطلاع حاصل فرمایید.

۲. بررسی تست کیفیت آب به صورت چشمی

یک لیوان شیشه ای تمییز را از آب پر کنید، لیوان آب را مقابل نور بگیرید آب سالم شفاف و کاملا زلال است اگر رنگ آن کدر و یا ذراتی در آن معلق دیدید آب آلوده است وحتما نمونه ای جهت آزمایش آب شرب به مراکز زیربط بفرستید .

۳. آب را بو کنید

اگر بوی خاصی در آب آشامیدنی خود استنشاق کردید که شبیه بوی تخم مرغ گندیده است، احتمال  دارد که میزان زیادی کلر در آب موجود باشد. البته وجود محلول های آلی و میزان گوگرد در آب نیز باعث ایجاد این بو می شود. بنابراین برای بررسی دقیق تر، بهتر است از مراکز تخصصی تست کیفیت آب کمک بگیرید.

۴. آزمایش کیفیت آب با کیت

شما می توانید  کیت های مخصوصی ازآزمایشگاه های تخصصی آب تهیه کنید که قیمت مناسبی هم دارند و دسترسی به آن دشوار نیست.  با کیت تست تشخیص خلوص آب،  می توانید میزان کلر، نیترات، نیتریت، مواد معدنی از آهن گرفته تا سرب، آرسنیک و میزان سختی آب را اندازه گیری کرد

5. از TDS متر استفاده کنید

دستگاه تست کیفیت آب تی دی اس متر نام دارد. با استفاده از این دستگاه میزان ناخالصی های آب آشامیدنی خود را به راحتی و در مدت زمان بسیار کوتاهی مورد بررسی قرار دهید. دستگاه تست کیفت آب یا تی دی اس متر جامدات محلول در آب یا همان سختی آب را می سنجد واحد سختی آب پی پی ام می باشد.

برای انجام آزمایش کیفیت آب، ابتدا مقداری از آب شرب مصرفی را درون لیوانی بریزید، سپس دستگاه را درون لیوان قرار داده و بعد از گذشت چند ثانیه عددی روی دستگاه نمایان می شود اگر عدد روی تی دی اس متر، زیر ۱۰۰ باشد آب آشامیدنی شما گوارا و سالم است.

۶. تغییر رنگ آب آشامیدنی

در این نوع آزمایش آب شرب، ۴/۳یک لیوان را از آب شرب مصرفی پر کنید، اگر بعد از دقایقی  در رنگ آب تغییری ایجاد شد یعنی آب آشامیدنی شما آلوده است. به عنوان مثال چنانچه رنگ آب قرمز یا نارنجی بود، واضح است که لوله های انشعاب آب زنگ زده است و اگر رنگ سبز در آب مشاهده می کنید نشان دهنده وجود جلبک و مواد آلی بیش از حد مجازدر منبع اصلی آب شرب می باشد.

اگر رنگ سیاه در آب مشاهده کردید  بدانید که علت این سیاهی وجود سرب و یا کپک در آب است. سرب فلزی بسیار سمی است و باید خیلی سریع برای فیلترینگ آب آشامیدنی اقدام نمایید. حال اگر  نمونه آب شما رنگی سبز متمایل به آبی داشت وجود مس را نمایان میکند  برای بررسی بیشتر بهتر است با مراکز تخصصی تست کیفیت آب آشامیدنی ارتباط بگیرید.

آزمایش آب آشامیدنی

استانداردهای آزمایش آب شرب

استاندارد آزمایش آب باید دارای ویژگی های میکروبیولوژیکی شمیایی و فیزیکی زیر باشد:

۱. بدون میکروب، باکتری، ویروس و ...

۲. سختی آب در حد مجاز تا ۱۲۰ یعنی میزان مواد معدنی سنگین و فلزات به اندازه مجاز در اب موجود باشد.

۳. فاقد طعم و رنگ و بو باشد .

نظر خود را بنویسید

نظرات کاربران