گرم شدن یخچال، بدترین مشکلی است که می تواند برای این دستگاه پر مصرف خانه، اتفاق بیفتد. مخصوصا اگر وسط فصل تابستان باشیم و شرایط هم برای سالم ماندن مواد غذایی، یاری نکند. این طبیعی است که یخچال ها هر از گاهی کمی گرم شوند. اما زمانی که یخچال شما به طور غیرعادی گرم شود به طوری که حتی با لمس آن نیز، گرم شدن یخچال را احساس کنید، نشان دهنده وجود مشکلی جدی است. بالارفتن دمای یخچال می تواند مشکلات زیادی برای کاربر ایجاد کرده و هزینه های هنگفتی به وی تحمیل کند. بالا رفتن دمای یخچال می تواند به دلیل وجود ایراد در بخش های مختلف این دستگاه باشد که در نهایت موجب فاسد شدن مواد غذایی نیز خواهد شد. در این مقاله به بررسی علل اصلی داغ شدن یخچال خواهیم پرداخت و نکاتی را مطرح می کنیم که تا حد امکان بتوانید از گرم شدن یخچال جلوگیری کنید. در صورتی که متوجه ایراد دمایی در یخچال شدید که قادر به رفع آن نبودید می توانید با مرکز زودکمک تماس گرفته و درخواست اعزام تکنسین به محل جهت تعمیر یخچال را ثبت نمایید.
علل اولیه بالارفتن دمای یخچال
گرم شدن یخچال به دلایل مختلفی ممکن است رخ دهد که برخی بسیار ساده بوده و برخی دیگر نیز به دلیل ایراد در قطعات داخلی است. در صورتی که علت داغ شدن یخچال ساده بود می توانید با چند اقدام ابتدایی آن را رفع کنید.
چنانچه پس از انجام این اقدامات نیز مشکل بالارفتن دمای یخچال همچنان پابرجا بود بهتر است با یک فرد متخصص جهت تعمیر یخچال تماس بگیرید. دو دلیل ابتدایی که می توانند موجب افزایش دمای یخچال شوند عبارتند از:
✔ رایج ترین ارورهای یخچال سامسونگ
نصب اشتباه یخچال
یکی از مواردی که در زمان نصب یخچال باید مورد توجه قرار گیرد فاصله آن از دیوار پشتی است. علاوه بر آن قرار گرفتن یخچال در نزدیکی گاز یا محلی که در معرض تابش مستقیم خورشید قرار داشته باشد می تواند موجب بالا رفتن دمای یخچال شده و کاربر را دچار مشکل کند.
اگر یخچال خود را به تازگی نصب کرده اید بهتر است بررسی کنید که آیا محل نصب و فاصله آن از دیوار استاندارد است یا نه. برای پیدا کردن فاصله استاندارد یخچال از دیوار نیز می توانید به دفترچه راهنمای محصول مراجعه نمایید.
پر بودن بیش از حد قفسه های داخلی یخچال
عملکرد یخچال بر اساس گردش هوای سرد درون آن است. چنانچه قفسه های یخچال به قدری پر باشند که گردش هوا درون آن دچار اختلال شود، دمای درونی دستگاه نیز بالا خواهد رفت.
گرم شدن یخچال به دلیل خرابی موتور فن
موتور فن یخچال قطعه ای است که هوای سرد را درون یخچال به گردش درمی آورد. بنابراین چنانچه این قطعه خراب شده باشد هوای سرد درون یخچال گردش نکرده و این مساله موجب بالارفتن دمای یخچال خواهد شد.
البته باید توجه داشته باشید که در یخچال ها سه مدل فن متفاوت وجود دارد که فن اوپراتور، فن داخلی و فن کندانسور نام دارند. در صورتی که موتور فن خراب شده باشد برای رفع مشکل داغ شدن یخچال باید آن را تعویض کرد. بسته به اینکه کدام فن دچار ایراد شده باشد، نحوه تعمیر یا تعویض آن نیز متفاوت خواهد بود.
امکان تعویض فن داخلی و فن کندانسور توسط افراد مبتدی وجود نداشته و این دو فن حتما باید توسط تکنسین های ماهر تعویض شوند. اما در صورتی که در کارهای فنی کمی تجربه دارید می توانید فن اوپراتور را خودتان تعویض کنید. مراحل تعویض فن اوپراتور جهت رفع مشکل گرم شدن یخچال به شکل زیر است:
-
ابتدا یخچال را از برق بکشید.
-
تمامی مواد غذایی درون آن را خارج کنید. برای دسترسی بهتر توصیه می شود که کشوهای یخچال را نیز خارج کنید.
-
روبه روی یخچال بایستید. در مقابل خود یک کاور می بینید که با چند پیچ محکم شده است. این کاور را باز کنید. در انجام این کار دقت کنید زیرا ممکن است فن اواپراتور به کاور متصل باشد. در صورتی که فن به کاور متصل بود سیم های برق را نیز با احتیاط کامل از کاور جدا نمایید.
-
اگر فن از کاور جدا بود پس از خارج کردن کاور، سیم های برق فن را از آن جدا کنید.
-
حال باید فن جدید را نصب کنید. در این بخش وصل کردن صحیح سوکت های مربوط به فن اهمیت زیادی دارد.
-
در آخرین مرحله رفع مشکل بالارفتن دمای یخچال نیز کافی است کاور فن را مجددا در جای خود نصب کنید.
داغ شدن یخچال به دلیل کثیف بودن کندانسور
کندانسور بخشی است که گاز را سرد کرده و گرمای گاز را انتقال می دهد. گاهی ممکن است به مرور زمان گرد و غبار درون کندانسور که به رادیاتور خنک کننده نیز معروف است نفوذ کرده و در آن انباشته شده باشد. این گرد و غبار باعث ایجاد اختلال در عملکرد این قطعه شده و در نتیجه کندانسور خواهد سوخت.
سوختن کندانسور در ادامه موجب بالارفتن دمای یخچال خواهد شد. برای اینکه از گرم شدن یخچال به دلیل کثیف بودن کندانسور جلوگیری کنید بهتر است این قطعه را به صورت مرتب هر شش ماه یک مرتبه تمیز کنید. برای تمیز کردن کندانسور تنها کافی است به شیوه زیر عمل نمایید:
-
یخچال را از برق جدا بکشید.
-
پنل پشت یخچال را از آن جدا کنید.
-
در مقابل شما یک شبکه توری مانند به رنگ مشکی وجود دارد که همان کندانسور است.
-
کندانسور را تمیز کنید. برای این کار می توانید از جاروبرقی و یک پارچه نخی استفاده نمایید. توجه کنید که لوله جاروبرقی را بیش از حد به کندانسور نزدیک نکنید.
داغ شدن یخچال به دلیل خرابی موتور یا کمپرسور
یکی از مهم ترین عواملی که باعث گرم شدن یخچال می شود، خرابی موتور یا کمپرسور است که قطعه ای حیاتی در یخچال به شمار می رود. این قطعه، گاز مبرد را به فضای داخلی یخچال پمپاژ می کند و به این صورت دما را پایین نگه میدارد. به همین دلیل، خرابی موتور یا کمپرسور، باعث بالا رفتن دمای یخچال و فاسد شدن مواد غذایی می شود.
در این شرایط، فورا باید برای تعمیر یا تعویض این قطعه اقدام کنید. مواردی مانند تمیز کردن فیلترها، سرویسمنظم یخچال، جلوگیری از نوسانات برق، قرار گرفتن یخچال در محیطی با دمای معمولی، تمیز کردنکندانسور و قرار نگرفتن یخچال در نور مستقیم خورشید، عمر موتور یا کمپرسور یخچال شما را تا حد زیادی افزایش می دهد.
ایراد در برد الکترونیکی اصلی
در یخچال ها بخشی که تمامی قسمت های دیگر را مدیریت می کند برد الکترونیکی نام دارد. این قطعه با تمام قطعات یخچال از طریق اتصالات الکترونیکی ارتباط داشته و دستور شروع و پایان کار را به هریک از این قطعات ارسال می کند.
بنابراین می توان گفت که این قطعه هم رده مغز در بدن انسان است. در صورتی که برد دچار خرابی شده باشد، حتی اگر تمام قطعات دیگر نیز سالم باشند، دستگاه عملکردی نخواهد داشت. خراب شدن برد نیز می تواند موجب بالارفتن دمای یخچال شود.
برای اطمینان از اینکه داغ شدن یخچال به دلیل ایراد در برد است، بهتر است از یک تکنسین متخصص بخواهید برای عیب یابی و تعمیر دستگاه به محل شما مراجعه نماید.
نشت گاز در یخچال
نشت گاز، یکی از اصلی ترین دلایل گرم شدن یخچال است. چون، محل عبور گاز در یخچال، شبکه فلزی لوله ها در پشت یخچال است. اگر در بخشی از یخچال، برفک مشاهده کردید، آن را به عنوان نشانه نشت گاز در نظر بگیرید. البته برای این کار، می توانید از نشت یاب الکترونیکی نیز استفاده کنید.
برای برطرف کردن این مشکل، یخچال را از برق جدا کنید و اجازه دهید برفک آن کاملا آب شود. سپس یخچال را دوباره به برق وصل کنید و سرمادهی و خنک کنندگی آن را چک کنید.
اگر داخل یخچال بعد از چند ساعت همچنان گرم بود، باید برای برطرف کردن مشکل گرم شدن یخچال و تعمیر آن، به سراغ یک تعمیرکار متخصص تعمیر یخچال بروید.
پوسیدگی لاستیک دور درب یخچال دلیل افزایش دمای درون آن
لاستیک دور درب یخچال نیز از مواردی است که مانع از خروج هوای سرد درون یخچال و همچنین نفوذ هوای گرم به درون آن می شود. از همین رو می توان حدس زد که خراب بودن این لاستیک و پوسیدگی آن می تواند موجب بالارفتن دمای یخچال شود.
بنابراین در صورتی که با مشکل داغ شدن یخچال مواجه شدید بهتر است لاستیک دور درب را نیز به طور کامل بررسی کرده و در صورت سالم نبودن، آن را تعویض نمایید. مراحل تعویض لاستیک دور درب و رفع مشکل گرم شدن یخچال به شکل زیر است:
-
اولین مرحله در هنگام انجام هرگونه تعمیرات انجام اقدامات ایمنی است. در این مورد نیز پیش از شروع به کار باید دستگاه را از برق جدا کنید.
-
لاستیک دور درب را به سمت بالا بلند کنید تا بتوانید به پیچ هایی که در زیر آن قرار دارد دسترسی پیدا کنید.
-
پیچ های زیر لاستیک درب را با استفاده از پیچ گوشتی مناسب باز کنید.
-
پس از باز کردن پیچ ها باید لاستیک را از محل خود جدا کنید.
-
لاستیک جدیدی که تهیه کرده اید را دور درب یخچال بپیچید.
-
در ادامه پیچ های آن را محکم کنید. توجه داشته باشید که پیچ ها را بیش از حد معمول محکم نبندید.
افزایش دمای یخچال به دلیل خرابی ترموستات
ترموستات، یکی دیگر از قطعاتی است که خراب شدن آن باعث گرم شدن یخچال می شود. این قطعه، وظیفه دارد دمای محیط داخلی یخچال را اندازه گیری کند و بر اساس دمای مورد نظر کاربر، آن را کنترل کند. به همین دلیل، خرابی ترموستات باعث تشخیص اشتباه دمای محیط می شود و به دنبال آن، فرآیند خنک سازی هوا در یخچال، شروع به کار نمی کند.
از طرف دیگر، با خراب شدن ترموستات، موتور یخچال روشن نمی شود و دمای یخچال به سرعت افزایش پیدا می کند. برای همین، تعمیر فوری و به موقع این قطعه اهمیت زیادی دارد.
گرم شدن یخچال به دلیل مشکل در سیستم دیفراست
یکی از مواردی که در اغلب موارد باعث نگرانی می شود، وجود برفک در یخچال است. چون این اتفاق می تواند دمای داخلی یخچال را تا حد زیادی کاهش دهد و باعث هدر رفتن انرژی شود. سیستم دیفراست از وجود برفک در محیط داخلی یخچال جلوگیری می کند.
اما در برخی مواقع، ممکن است در انتهای کابین و پشت کاور یخچال، برفک های کوچکی تولید شوند که فرایند خنک کردن را مختل کنند. به طور کلی، خرابی هریک از قطعات سیستم دیفراست مانند سنسور، المنت، برد و ترموفیوز، می تواند منجر به تولید برفک و گرم شدن یخچال شوند و افزایش دمای داخلی یخچال را به دنبال داشته باشند.
خرابی دمپر یکی از علل داغ شدن یخچال
در یخچال و فریزرهایی که به یکدیگر متصل هستند، معمولا دلیل گرم بودن داخل یخچال، مربوط به خرابی دمپر است. دمپر، قطعه ای دارای موتور و چند پره است که تنها در مواقع اضطراری کار می کند.
این قطعه، در مواقع بالا رفتن ناگهانی دمای یخچال، هوای سرد فریزر را به یخچال منتقل می کند. دمپر به صورت یکسره فعالیت نمی کند و تنها هنگامی که دمای داخلی یخچال را به میزان تنظیم شده می رساند، متوقف می شود. در صورت خرابی این قطعه، برای تعمیر یا تعویض آن، باید از یک تکنسین باتجربه و متخصص کمک بگیرید.