احتمالا شما هم تاکنون نام Local Daiming در تلویزیون را در بین فناوری های مختلف تلویزیون های امروزی شنیده اید. اما این تکنولوژی چیست و چگونه کار می کند؟ لوکال دایمینگ یا همان نوردهی موضعی در تلویزیون، موجب بهبود کنتراست و نمایش عمیق تر رنگ مشکی می شود. از این فناوری در تلویزیون های LCD و LED که برای نمایش رنگ مشکی عمیق تر و بهبود کنتراست به کنترل نور پسزمینه نیاز دارند، استفاده می شود. در ادامه، به بررسی لوکال دایمینگ در تلویزیون و نحوه عملکرد آن می پردازیم.
نحوه عملکرد Local Daiming در تلویزیون
در تلویزیون هایی که از فناوری نوردهی موضعی استفاده می کنند، صفحه نمایش به چند بخش تقسیم شده که هرکدام از این بخش ها بهصورت جداگانه نور پس زمینه را تنظیم میکنند. تکنولوژی Local Daiming در تلویزیون موجب تقویت افزایش نور در قسمت های روشن تصویر و کاهش نور در بخش های تاریک می شود. از این رو، در هنگام نمایش تصاویر و صحنه های تیره و تاریک، نور پس زمینه در این بخش ها کاهش پیدا کرده و بدین ترتیب رنگ مشکی عمیق تر و واقعی تر نمایش داده می شود.
تعمیرات تلویزیون در تهران در سریع ترین زمان ممکن با زودکمک
انواع نوردهی موضعی در تلویزیون
فناوری Local Daiming در تلویزیون انواع مختلفی دارد که شامل موارد زیر می شوند:
-
Full-Array Local Dimming
-
Edge-Lit Local Dimming
-
Global Dimming
در ادامه، هر یک از این فناوری ها را بررسی می کنیم.
فناوری Full-Array Local Dimming
این فناوری به این صورت است که به جای استفاده از نور پسزمینه در لبه های تلویزیون (Edge-Lit)، تعداد زیادی از LEDها در سراسر پنل پشت صفحه نمایش پخش شده اند و هرکدام از آن ها در مناطق مختلف (Dimming Zones) کنترل می شوند. تنظیم مستقل نور پس زمینه در هر منطقه از صفحه نمایش، موجب می شود تا در بخش های تاریک تصویر، نور پس زمینه کاهش پیدا کرده یا کاملاً خاموش شود. بدین ترتیب، رنگ مشکی عمیق تر دیده شده که همین امر موجب افزایش کنتراست تصویر و نمایش هرچه زنده تر رنگ ها می شود.
فناوری Edge-Lit Local Dimming
نوع دیگر از Local Daiming در تلویزیون، Edge-Lit Local Dimming است. در تلویزیون های دارای این فناوری، LEDها در لبه های صفحه نمایش قرار گرفته اند. بدین ترتیب، نور از کناره ها تابیده شده و به بخش های مختلف نمایشگر هدایت می شود. این فناوری نسبت به فناوری Full-Array Local Dimming، عملکرد ضعیف تری داشته و دقت کمتری در تنظیم مناطق تاریک و روشن دارد.
فناوری Global Dimming
در تلویزیون های با این فناوری، نور پس زمینه به صورت یکپارچه در کل صفحه تنظیم میکند. برخلاف فناوری های Full-Array Local Dimming (FALD) و Edge-Lit Local Dimming که نور پس زمینه را در مناطق مشخص کنترل میکنند، در Global Dimming کاهش یا افزایش نور برای تمام صفحه بهطور هم زمان انجام می شود. از این رو، به علت عدم کنترل دقیق بر نوردهی در بخش های مختلف صفحه، رنگ مشکی عمیق نمایش داده نمی شود و ممکن است به رنگ خاکستری متمایل شود. این فناوری معمولاً در تلویزیونهای LED ارزان تر استفاده می شود و برای نمایش دقیق جزئیات در صحنه های تاریک و روشن عملکرد مطلوبی ندارد.
مزایا و معایب فناوری Local Daiming در تلویزیون
از جمله مزایای فناوری لوکال دایمینگ در تلویزیون، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
بهبود کنتراست تصویر
-
نمایش رنگ مشکی عمیق تر
-
بهبود تجربه HDR
-
افزایش کیفیت تماشای فیلم و بازی های ویدیویی
معایب نوردهی موضعی در تلویزیون نیز عبارتند از:
-
احتمال ایجاد هاله نور (Blooming) در تصویر
-
کیفیت متغیر در مدل های مختلف
-
گران تر بودن مدل های با کیفیت بالا
-
احتمال کاهش جزئیات در برخی صحنه ها