آیا تعمیر هارد ضربه خورده و بازیابی اطلاعات آن امکان پذیر است؟ این سوالی است که در صورت ضربه خوردن و آسیب دیدن هارد، در ذهن شما ایجاد می شود. همانطور که می دانید هارد از قطعات مکانیکی تشکیل شده که ضربه خوردن آن می تواند موجب آسیب دیدن این قطعات گشته و عملکرد هارد را مختل کند. این اتفاق خصوصا زمانی که اطلاعات مهمی در هارد خود دارید می تواند آزاردهنده تر باشد. در این هنگام، به این فکر می کنید که آیا بازیابی اطلاعات هارد ضربه خورده امکان پذیر است یا خیر.
در این مقاله با ما همراه باشید تا فرآیند تعمیرات هارد ضربه خورده و ریکاوری اطلاعات آن را که یکی از خدمات واحد تعمیر هارد در تهران زودکمک می باشد را بررسی کنیم.
موارد تعمیر هارد ضربه خورده کدامند؟
در این بخش، به مواردی که در هنگام ضربه خوردن هارد باید به آن ها توجه داشت اشاره می کنیم. آسیب هایی که در هنگام ضربه خوردن هارد می تواند به آن وارد شود عبارتند از:
-
خرابی هد هارد
-
خراب شدن موتور هارد
-
خراشیده شدن پلاتر
-
ناپایدار شدن هارد
در ادامه، هر یک از این موارد را که موجب تعمیرات تخصصی هارد ضربه خورده می شوند، بیان می کنیم.
خرابی هد در تعمیر هارد ضربه دیده
هد از قطعات بسیار مهم هارد بوده که همیشه در حال حرکت است و بنابراین بیشتر در معرض آسیب دیدگی قرار دارد. در هنگام ضربه دیدن هارد، ممکن است که هد آن خراشیده شده یا بشکند. همچنین، در برخی موارد ضربه خوردن هارد می تواند موجب جابجایی هد شود. در این مواقع لازم است که این قطعه مهم را بررسی و برای تعمیر هد هارد اقدام کرد.
خراب شدن موتور هارد
خراب شدن موتور هارد هم از دیگر مواردی است که در تعمیر هارد ضربه خورده باید به آن توجه داشت. موتور اسپیندل هارد، وظیفه تامین نیروی برق برای چرخاندن پلاترها را دارد. از این رو، این قطعه هم از قطعات بسیار مهم هارد محسوب می شود. تعمیر موتور هارد هم موردی دیگری است که در تعمیر و ریکاوری اطلاعات هارد ضربه خورده انجام می شود.
خراشیده شدن پلاتر
مورد دیگری که در تعمیرات هارد ضربه خورده باید به آن توجه کرد، خراشیده شدن و خرابی پلاتر هارد است. این مشکل معمولا به دلیل شکستگی یا از دست دادن حالت هد هارد رخ می دهد. کار بر روی پلاتر و رفع مشکل آن اغلب دشوار است، چرا که امکان اصلاح کامل خط و خش پلاتر وجود ندارد. از این رو، امکان ریکاوری هارد ضربه خورده سخت تر می شود. اما باز هم لازم است که این قطعه توسط کارشناس تعمیرات هارد بررسی شود.
ناپایدار شدن هارد
ناپایدار شدن هارد هم مشکل دیگری است که در اثر ضربه خوردن هارد می تواند به وجود آید. در این مواقع، عملکرد هارد مختل شده و ناپایدار می گردد. از نشانه های معمول ناپایدار شدن هارد این است که هارد در مواقعی اطلاعات را نشان نمی دهد یا اینکه ممکن است گاهی متوجه صدا دادن هارد شوید. همچنین، ممکن است در شناسایی شدن هارد هنگام اتصال به دستگاه های دیگر ناپایداری ایجاد شود و در مواقعی هارد شناسایی نشود.
📌 روش های پیشگیری از خراب شدن هارد رو اینجا یاد بگیر.
نحوه تعمیر هارد ضربه خورده
برای تعمیر هارد ضربه خورده، لازم است که هارد را از نظر نرم افزاری و سخت افزاری بررسی شود که در ادامه، این مراحل را شرح می دهیم.
بررسی نرم افزاری هارد ضربه خورده
برای مشخص شدن اینکه آیا سیستم هارد را شناسایی می کند یا خیر، باید هارد را در BIOS بررسی کرد. برای این منظور، هنگام راه اندازی سیستم، کلیدF2 ، F10 یا DEL را فشار داده تا به BIOS دسترسی پیدا کنید. اگر هارد در این بخش نمایش داده نشد، ممکن است مشکل سختافزاری باشد. در این مواقع، کابل های SATA یا USB را بررسی کرده و هارد را روی سیستم دیگری امتحان کنید.
در صورت شناسایی شدن هارد در BIOS و نشان ندادن آن در ویندوز، از طریق مدیریت دیسک (Disk Management) آن را بررسی نمایید. برای این منظور، کلیدهای Win + R را فشار داده و عبارت diskmgmt.msc را تایپ کنید. در این بخش، اگر هارد بدون پارتیشن باشد، می توان یک پارتیشن جدید ایجاد کرد. اما اگر وضعیت آن RAW باشد، نشان دهنده آسیب دیدن فایل سیستم هارد بوده که نیاز به تعمیر دارد. همچنین، در مدیریت دستگاه ها (Device Manager) نیز می توان وضعیت هارد را بررسی کرد. اگر هارد با علامت هشدار نمایش داده شد، ممکن است نیاز به بهروزرسانی یا نصب مجدد درایور داشته باشد.
برای رفع مشکلات نرم افزاری در تعمیر هارد ضربه خورده، می توان از ابزار داخلی ویندوز به نام CHKDSK استفاده کرد. بدین منظور، خط فرمان (CMD) را به حالت Administrator باز کرده و دستور chkdsk X: /f /r /x را اجرا کنید و به جای X، نام درایو را وارد کنید. با این ابزار می توان فایل سیستم را بررسی کرده و خطاهای آن را برطرف کرد. همچنین، با اجرای دستور wmic diskdrive get status در CMD نیز می توان وضعیت سلامت هارد را از طریق فناوری S.M.A.R.T هارد بررسی کرد. پس از بررسی، اگر نتیجه Caution یا Bad باشد، نشان دهنده مشکلات جدی در هارد است.
لازم به ذکر است که علاوه بر ابزارهای داخلی ویندوز، می توان از نرمافزارهای شخص ثالث نیز برای بررسی و تعمیر هارد استفاده کرد. برای مثال، برنامه CrystalDiskInfo میتواند اطلاعات دقیقی درباره وضعیت سلامت هارد ارائه دهد وHDD Sentinel به بررسی دما و عملکرد هارد کمک میکند. برای اسکن و تعمیر بدسکتورها هم می توان از برنامه Victoria HDD، استفاده کرد.
📌 کلون هارد چیست و چگونه انجام می شود؟
بررسی و تعمیرات سخت افزاری هارد ضربه خورده
تعمیر سخت افزاری هارد ضربه خورده، به صورت زیر انجام می شود:
-
ابتدا باید هارد را از نظر فیزیکی بررسی کرده و هرگونه آسیب را شناسایی کرد.
-
بررسی کابل های SATA یا USB و تعویض آن ها در صورت امکان.
-
بررسی برد الکترونیکی (PCB) هارد و تعویض آن در صورت لزوم.
-
تعمیر هد هارد، در صورت صدای کلیک تکراری که معمولا نشان دهنده مشکلی در خواندن و نوشتن اطلاعات است.
-
تعمیر موتور هارد در صورت معیوب شدن این قطعه.
ترمیم شکستگی بدنه باکس هارد اکسترنال ضربه خورده
بیشترین و رایج ترین مشکلات هارد دیسک های اکسترنال افتادن از دست کاربر است و این ضربه اگر به باکس هارد آسیب وارد کرده باشد قابل تعمیر است اما خود هارد قابل تعمیر نیست.
سوالات رایج در خصوص تعمیر هارد ضربه خورده
1. هزینه تعمیر هارد ضربه خورده چقدر است؟
هزینه تعمیر و بازیابی اطلاعات هارد ضربه خورده از پرسش های رایجی است که در هنگام آسیب دیدن هارد به ذهن کاربر می رسد. هزینه تعمیرات هارد ضربه خورده بستگی به شدت و نوع آسیب دیدن هارد و قطعات آن دارد. برای برآورد هزینه تعمیر و ریکاوری اطلاعات هارد ضربه خورده، لازم است که دستگاه توسط کارشناسان تعمیر هارد با دقت بررسی شود.
2. آیا امکان بازیابی اطلاعات هارد ضربه خورده وجود دارد؟
بله، با بررسی دقیق هارد ضربه دیده و سنجیدن میزان و شدت آسیب آن، در مواقعی که ممکن باشد می توان برای برگرداندن اطلاعات هارد ضربه خورده اقدام کرد.
3. یا امکان تعمیر و ریکاوری اطلاعات هارد لپ تاپ ضربه خورده وجود دارد یا خیر؟
از آنجایی که هارد های لپ تاپ نسبت به ضربه بسیار حساس هستند، کوچکترین ضربه و تکان خوردن، هارد را دچار خرابی های فیزیکی می کند. قسمت هایی از هارد لپ تاپ که ممکن است بر اثر ضربه دچار خرابی شود شامل :
-
خراب شدن هد هارد
-
خراب شدن سیلندر
-
خراب شدن موتور هارد
جهت تعمیر هارد لپ تاپ باید به یک تکنسین متخصص هارد مراجعه کنید تا هارد بررسی شود و در صورتی که هارد لپ تاپ قابل تعمیر نبود، اگر اطلاعات هارد برای شما مهم می باشد باید جهت ریکاوری اطلاعات اقدام کنید.